Vi fullkomligen frossar i citrusfukter! Förutom att de är så saftiga just nu, är de fulla av nyttiga C-vitamin som bl a boostar immunförsvaret och skyddar oss från sjukdomar. Och det behövs verkligen just nu! Idag får ni receptet på en härlig och lite annorlunda fruktsallad. Spetskålen skapar en härlig crunch i salladen tillsammans med chilin i sambal oelek som ger den även lite sting.
Enkelt och festligt tilltugg med karamelliserade vindruvor, chèvre och pinjenötter.
Hummer är alltid en favorit på nyårsafton. Här serverar vi den med en champagne- och gruyèresås.
Pasta är kanske inte det första man tänker på till nyårsmiddagen men dessa hummer- och ricottafyllda pastaknyten med krispig salvia och brynt smör är den perfekta avslutningen på året.
Foto Lisa Björner
Idag bjuder vi på helstekt oxfilé med svart olivröra, färska fikon och blomkålspuré. Denna rätt en smakrik balans mellan de olika komponentena. Oxfilén står i centrum med sin köttiga och saftiga karaktär, medan svart olivröra, färska fikon och blomkålspuré kompletterar den perfekt. Denna kombination av smaker – salt, söt, nötig och saftig – skapar en minnesvärd matupplevelse som tillfredsställer både smaklökar och ögat. Det är en perfekt rätt för att imponera på dina gäster vid en speciell middag eller tillfälle.
En riktigt läcker och krämig jordärtskockssoppa med Pernod, toppad med rostad anis och svartpeppar.
Halstrade pilgrimsmusslor med vitlökssmör, citron och persilja är trevligt att servera som ett tilltugg innan middagen eller som en förrätt. Har ni möjlighet att köpa pilgrimsmussel-skal (finns i välsorterade livsmedelsbutiker och på nätet), är det ett trevligt sätt att servera pilgrimsmusslorna. Servera man som tilltugg, kan man även servera dem i skedar alternativt på ett serveringsfat med tandpetare.
Superenklaoch supergoda tilltugg – crostini med rostade pinjenötter i honung med päron och ädelost
Anka är både festligt och gott – och finns i frysdelen i de flesta välsorterade matbutiker. Vad sägs om ankbröst med sötpotatis- och chèvrepuré, karamelliserad vitlök, brysselkål, picklad rödlök och portvinssås.
De lite syrliga kronärtkockshjärtan passar perfekt att doppa i den salta misodippen. Extra goda blir de också genom att friteras lite krispiga.
Foto: Lisa Björner
Hummer är ju en självklarhet på nyårsafton. Om inte annat för att det är bra pris på den då… Fast gott är det ju också. Speciellt om man serverar den på följande vis: chili- och vitlöksgratinerad med en sallad med kanderade citronskal och parmesan. Passar utmärkt som förrätt eller lättare varmrätt.